PijaMaskeliler Parti Malzemeleri

25 Temmuz 2012 Çarşamba

İftarda meyve suyu için

Kilo almayı engelliyor

Ramazan sonrası kilo problemleri yaşandığına da dikkat çeken İnanç, "Ramazanda geleneksel mutfağımız incelendiğinde, uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini yükselten şerbetli hamur tatlılarının sofralarda yer aldığını görüyoruz. Uzun süreli açlık bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden olmakta ve iftar vakti tüketilen ağır yemekler sebebi ile genellikle Ramazan sonunda kilo alınmaktadır. Sahurda içilen bir bardak sütün dışında eğer tatlı tüketilecek ise az şekerli sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi kalsiyum ihtiyacımızın karşılanmasına yardımcı olacak ve daha az enerji alarak Ramazan süresince kilo almamızı engelleyecektir" dedi.kadın

Uzmanlar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan dönemini en sağlıklı şekilde geçirmek için iftarda meyve suyu, sahurda ise süt içilmesini öneriyor. Meyve suyu uzun süren açlık sonrası düşen kan şekerini kısa sürede yükseltirken, bir bardak süt 5 saat tokluk hissi veriyor.
Ramazan ayıyla birlikte sağlıklı beslenme konusu yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, sıcaklar nedeniyle sıvı kaybının yüksek olacağı Ramazan'da bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Ramazan ayında yapılan yanlışlara dikkat çekerek doğru beslenme konusunda önerilerde bulundu. Bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirten İnanç, sahurda süt içilmesini önerdi. Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini ifade eden İnanç, sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesini önererek, şunları söyledi:
"Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor. ABD'li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü göstererek, bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğu belirtiyorlar. Sütün şekeri laktoz, açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor. Sütün bileşimindeki yağ da midede uzun süre kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca Ramazanda sıcak hava nedeniyle terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksiniminin karşılanmasına destek oluyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Elsa Parti Malzemeleri